Tisztelt Producerek/Forgatókönyvírók/Rendezők!

A FilmJUS Alapítvány hosszú évek óta nyújt segítséget produkcióknak, alkotóknak, filmterveik korai fejlesztési fázisában. Az évente meghirdetett pályázatunkon játékfilmes, tv-filmes, dokumentumfilmes, kisjátékfilmes animációs és ismeretterjesztő filmtervekkel lehet indulni. A zsűri évente cserélődik és szakmailag független. A megítélt támogatások összege általában 200-400 ezer forint között változik.
A FilmJUS pályázati rendszere egyszerű, nyílt, kényelmes, és felesleges adminisztrációs feladatokkal nem terheljük az alkotókat. Visszatérítési kötelezettség nincs.
Az elnyert összeg egy film büdzséjében ugyan nem nagy, de adott esetben igen fontos, mert e támogatás jellemzően a filmterv embrió állapotában jelent anyagi és szakmai biztatást, hogy ’Folytasd, mert jó és értékes amin dolgozol!’ Azt a körülményt is kiemelnénk, hogy számtalan elkészült film esetében mi vagyunk/voltunk/leszünk a legelső támogatók.

A FilmJUS Alapítvány a támogatásért cserébe lényegében egyetlen dolgot vár el: amennyiben a film elkészül, jelenjen meg a FilmJUS logó a vége főcímen.

Nos, ezt a szerződésben is vállalt kötelezettségüket azonban a produkciók és az alkotók gyakran nem teljesítik. Szomorúan észleljük, mikor alkalomszerűen monitorozzuk a friss filmeket, hogy a FilmJUS logó nem látható a stáblistán, ezzel azt a látszatot keltve, mintha nem is patronálta volna az alkotást.
Úgy véljük, ennek oka minden bizonnyal az, hogy a tényleges gyártás és az első támogatások között gyakran hosszú idő telik el, sokszor egy-egy filmterv közben gazdát cserél, a fejlesztés első lépései homályba vesznek.

A FilmJUS kuratóriumának továbbra is kiemelten fontos, hogy az általunk megítélt támogatás követhető legyen, ezért arra kérünk titeket, kedves producerek, írók, rendezők, forgatókönyvírók, hogy az utómunka legutolsó fázisában ne feledjétek a stáblistára kitenni a logót, amely innen, vagy a lenti gombra kattintva letölthető.

Természetesen májusban is várjuk a pályázataitokat!

A FilmJUS alapítvány kurátorai:
Bacsó Zoltán, Bánki Iván, Cserhalmi Sára, Csukás Sándor, Muhi Klára

Budapest, 2022.01.18.